SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/016 | 4025 Debrecen, Széchenyi u. 58.

Intézmény logo

Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Határtalanul! HAT-19-02-0242 Környezettudatosság Határtalanul

 

 

 

 

A járványidőszak után iskolánk ismét lehetőséget kapott Határtalanul pályázat megvalósítására, amelyet ebben a tanévben ismételten a baróti társainkkal, akikkel már több éves együttműködésünk van. A témája a pályázatnak ebben az évben a környezettudatosság volt, amely igen fontos a mai világban. A közös cél olyan eszköz kifejlesztése volt, amelynek segítségével PET palackokat lehet összenyomni, így megkönnyíti az üvegek szelektív hulladékgyűjtőbe dobását.

A termék létrehozása mellett mind a debreceni, mind a baróti csapatnak lehetősége volt kirándulásra, amely segítségével megismerhetik a tájegység nevezetességeit, szépségeit, és ezzel még tovább növekedett a környezettudatosságuk.

A pályázat megvalósítása az előkészítő foglalkozással kezdődött, ahol a beleegyező nyilatkozatok kiosztása mellett a diákok egymás előadásából tudhatták meg, hogy milyen feladatok lesznek a pályázattal, illetve itt láthatták meg az utazás pontos céljait.

Az előző pályázatainktól eltérően most először a baróti csapat utazott Debrecenbe 2022.05.30. és 2022.06.02. között, és nem a debreceni csapat utazása volt az első, mint a legutóbbi alkalmakkor. Most igazán szép, kizöldült környezetbe érkezhettek a külhoni csapat. Az első napon megérkeztek a szállásra, ahol megismerkedhettek a debreceni csapattal, akik meglátogatták őket. Este mind a diákok, mind a tanárok közös beszélgetésen, rövid város sétán vehettek részt. A második napon a csoport elkezdett dolgozni a közös projekten, ami jó ütemben haladt, délután pedig a városban tettek sétát, ahol a Nagytemplom és a Debreceni Egyetem környékét ismerhették meg. A harmadik napon lehetőség volt kirándulásra is, ahol Eger városának nevezetességeit tudták megtekinteni, illetve még lehetőségük volt Miskolc és Lillafüred környékén is sétálni. A negyedik napon a diákok már ki is próbálhatták az elkészült terméket, és utána pedig a visszautazás, de előtte a búcsúzás következett, szerencsére nem hosszú időre, hiszen nemsokára következett a debreceni csapat utazása Barótra.

A debreceni csapat utazása 2022.06.13. és 2022.06.16. között történt. Az első napi korai indulás után mielőtt Barótra megérkezett a csapat, néhány nevezetességet megtekintett, például a már évek óta kihagyhatatlan Királyhágót, a Tordai sóbányát, és Segesvárat. A Tordai sóbánya nagyon tetszett a diákoknak, hiszen Magyarországon nem láthatnak ilyen természeti képződményeket. A tematikus út szellemében folyt tovább az utazás. A második napon a közös munka folytatódott, a Debrecenben elkészített termék folyamatának tapasztalatait, javítási lehetőségeit beszélte át a csapat, majd utána Brassóba és Szinajára kirándult a csapat. Brassó belvárosa minden időjárásban gyönyörű, és most is nagy élmény volt az utazók számára. A harmadik napon a közös munka után a gyönyörű Szent Anna tó és a Mohos-tőzegláp került célpontba. Itt hosszabb időt töltöttünk, így ennek, az időjárásnak és a távolságok következtében a Csíksomolyói helyszínt ki kellett sajnos hagynunk. A csapat viszont nem bánta ezt, mivel óriási élmény voltak számukra a megtekintett helyszínek, nem bánták meg az ott töltött plusz időt. Most ráadásul, hogy nyári időszakban történt az utazás, a természet kizöldülése elképesztő szépséget tárt a csoport elé. A 4. nap reggelén kezdődött a nehéz búcsúzkodás, hiszen ilyenkor már ez alatt a néhány nap alatt is barátságuk alakulnak ki. A visszafele úton még Marosvásárhelyet is érintve lett, hogy legyen még egy utolsó élmény a kirándulóknak.

Az értékelő órán a tanulók elmesélték, hogy mi tetszett nekik a kirándulásban, milyen pozitív élményekkel gazdagodtak. Külön rákérdeztünk, hogy mennyiben látják a kirándulás után másnak a külhoni magyarság helyzetét. A válaszok alapján pozitív változásokról számoltak be a tanulók.

Összességében nagy élményekkel gazdagodott mind a debreceni, mind a baróti csapat, és öröm volt mindenki számára ennek a pályázatnak részese lenni.

    Beszámoló

Letöltés

Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

4025 Debrecen, Széchenyi u. 58.

Telefon: +36 52 413 499

E-mail: iskola@mechwart.hu

OM azonosító: 203033/016

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002423


2024Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum